Me Familia Photoblog!

By: Akma MrsSLuRp

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 20-Oct-2008 02:34 Email | Share | | Bookmark
Ceritera Raya OH Raya!

Pose 2 bradik nih wajib!
nih lah pecal nya..
and gulai tempoyak...
View all 68 photos...
Continue ceritera raya x abis-abis lg kan…so this time ceritera jln beraya di serata KL-Selangor lah plak kan..tp weekend le..sbb weekdays keje kan…nih mama cite 2 minggu nye summary xtvt laaaa…sib baik jgk mama smpat snappo sana sini..;p

Raya ke -11
Dis time turn jln beraya blah family mama plak..anyway mmg sdara mara mama byk duk area KL-PJ laaa..so dis weekend mmg kitorng abiskan berjln ke umah sdara blah mama plak…2 El’s pun happy sbb berjln sana sini kan…of coz lah lg happy sbb bole jln2 ngan cousin they ols jgkkan… so kalo dah blah mama kan…haruslah menu utama yang jd santapan “gulai tempoyak” kan..sbb kampung byk durian…so mmg hasilnya kebanyakkan nye dibuat tempoyak…so kalo mkn kat kedai xkan dpt le kuah/gulai tempoyak nih kene ngn tekak kaedahnya..biasanya akan tawarrr & cairrrr je kan..tp yg nih mmg marveloussss..dimasak oleh kakak sepupu mama yang duduk kat PJ..so menjamu selera lah..kene plak ngan sambal ikan bilis+ jeringgg ditambah plak ngan “pecal” …mmg terliurlahhh…jarang2 mama mkn bertambah tp dis time 2x jgk…abie toksah ckp le kan….hehehe!
W/pun ikutkan cuaca ujan je ptg skang nih kan…tp dah namanya raya kan..kitorng redahhh je…Cuma bezanya x bole byk rumah le…1/2 rumah je smpat 1 hari..sbbnya bila dah stay 1 rumah ¾ jam lamanya..hahaha!

We are COUSINS!

From left : Ellyssa, Nur Basyirah (k.cik), Nur Batrisya (tica)

Mlmnya plak kitorng gi open house umah class mate abie time skolah dulu…hah amek ko..skali jmpa time beraya je kan…so diorg nih lepak smpai kul 3 a.m…itupun lps mama melaung ajak balik…ekekek mana x nye kalo x sapa jwbnya smpai subuh pun jd kan…

Raya ke-12
Continue lg jln beraya..tp today kitorng start ngan rumah my neighbour dulu…sapa lg umah Pn.Hana le kan..sbb mama x smpat nak visit bb amani lg..so skali segerombolan buat plan dtg beraya sama…w/pun hujan lebats kami redah jgk..sbb dah smpai dpn pintu rumah hana baru hujan lebats kan...ekeke join skali lyana,faez & zaireen…thanks ols for the det raya jgk..!



then ke rumah member abie kat area Semenyih…huhuuh..nih masing2 kira buat house warming lah nih..skali gus ngn majlis open house…sorry x smpat nak capt suasana open house tp yg smpat pict lyssa pose je di tangga rumah..hahaha!
then kitorng proceed ngan rumah sdara kat area Keramat plak…still hujan jgk lg..tp redah je lah..sbbnya kalo x kerana raya susah jgk nak buat sesi kunjung mengunjung nih kan..x pun kene tunggu laaa ade kenduri kawin or kematian baru jumpaaa…

Raya ke 18
Pg-pg lagi kami bersarapan dikedai mamak fav (Salma Restoran) kat area rumah..nak jd cerita we had an accident pg nih…Then kitorang proceed ke umah ummi nyaie ( adik tokbah) kat bangi plak..lps sattle sume kerosakan tuh...& otw nak ke bangi tuh tayar plak tetiba leper sesampai nya di bangi...huhuhu mmg bertimpa lah hari nih....sib baik xde apa2 cume perlu tampal & pam balik jerk...alhamdulillah..mybe ade hikmah kan...so xpelah lupakan lah kejadian yg x diingini berlaku nih....sbb mood nak braye lgkan... sama…so sepetang di sini lah we ols…skali jln le ngan arissa & co and my SIL & BIL...

The two of them..

Ellyssa and Arissa...sweet kan??

then kitorng ke umah neighbour (johor) nekwan/tokbah kat area kemensah...lps tuh direct we ols anto tokbah & nekwan balik JB kat KL Sentral naik keretapi..

Raya ke 19
Hari nih cume 2 buah rumah je dlm schedule…so start ngn umah erna kat bkt.jelutong…dah dekat le ngn umah we ols kan….skali clebrate Damia’s 5th Bday…thanks to Erna & Co for the invi…mmg sgt le meriah..complete with all deco sana sini…siap ade face/hand painting skali…lyssa pun smpai2 trus offer tgn nak buat.. pastu snggup xmoh mkn sbb takut terpadam katanya…hahahha! We really enjoyed yesterday…mana xnya kiddos pun enjoy bwk diri memasing berkawan…abie pun happy chit chat ngan other dadies kan…ntah apa lah yg diorg borakss kan..smpai dlm kete abie duk gelakkk x abis2!..while mama smpat le jmpa & chit chat wif mommies yg lama x jmpa kan..;p


From left : fp mommies - erna(tuan rumah),dotty,julie,yanti,moi,rynn,alin,kaezrin

Then we go to kampung pandan...rumah kwn abie.... Mlmnya we ols singgah ke umah my parents kat wngsa maju...

Insyaallah dis weekend we have a full schedule with open house & bday party....will c u guys again kan…hehehe!



Thursday, 9-Oct-2008 00:25 Email | Share | | Bookmark
Eid 2008 - Raya OH Raya!

mlm raya...bermula acara bermain bunga api & mercun
xkira yg kecit besar tua muda..
 
View all 83 photos...
Salam Aidilfitri

Okeh here the story morry our family balik cuti braye…and dis is the 1st time kitorng balik JB sblm berhari raya…sbb sblm nih raya KL dulu then lepas smayang baru balik sini kan…ekekke
So here goes the story detail…

Sebelum Hari Raya – 30 Sept 2008
Persiapan memasak as usuallah kan..musti x menang tangan le..dr pg mama ke pasar bersama my MIL…beli segala keperluan then balik trus meneruskan xtvt masak memasak…my bad sbb lupa nak kuarkan camie…



Mlm yg paling best rasanya time nih lah kekanak riang nih sume paling seronok le…mana x nye kat Jb nih ade kwsan lapang bleh main bunga api kan…jgn kata yg kecit yg tua muda pun sibuk gak main fire-fire satu taman..hahha…mmg best le..and dis is the 1st time jgk mama merasa tgk kemeriahan beraya sebenar…ekeke

Day 1 Raya
Si kecil pg2 lg dah bersiap le…mau nye tidak…kene queue nak masuk toilet kat umah tokbah/nekwan nih..walaupun toilet ada ats bwh…tp still in long queue..maklumlah ramai kan.. ekeke btw mmg le sronok…sbb pg2 lg dah riuh rendah suara kanak2 nih nak bersiap..heheh so lps kaum bapa/man sume ke masjid memunaikan solat…kaum ibu/lady plak amek pot nak bersiap-siap… bukan main lagi semangat nak bergaya di hari raya eh.......hehehe!!
seronok sangat 2El’s bila dpt melaram baju raya made by mama’s hand le kan…trus siap duk atas kusi smbil posing2 snappo... sampaikan ada yang merajuk sbb mama x amek gambo diorg... lepas tuh continue mkn2 sblm acara bermaafan bersama…pat nih lah paling touching skali..mau nye tidak dgn yg lain tuh sume ok lah kan…tp dgn my other half nih..mama jenuh le amek mood nak mintak mahap…alih2 kecundang jgk…hahaha sbnrnya nak cover takut luruh make up..tp apa bole buat hati sekeras kerak nasi kan…so terlerai jgk… hehehe!!

Then lepas sesi bermaafan kitorng sekeluarga ke Pontian (sedara mara blah Tokbah)..smbung sesi bermaafan then posing2 sefamily…


Tp masa nih x dpt complete family bersama my PIL....sbbnya ejic (anak my BIL) yg sedap lena diulit tido..hehehe..kalau tak dah complete our family portrait..... bukan senang nak berkumpul sebab biasanya ade aje yg xde & x cukup corum kan...
Mlmnya dismbung semula acara bermain bunga api…mmg org kata main kat kampung lg meriah….pastu xde polis yg kacau kan..ekekke mmg sronok le tgk yg kecit nih sume dpt main bunga api…yg beso pun sama jgk..smpaikan tokbah sndiri turun padang jd captain tau! Hahhaa..mmg tokbah sporting abisss…

Day 2 Raya
Kami masih di Pontian, since everybody dah bersiap2 so x lepaskan peluang capt the moment again...apalg family potrait laaaa...
then keluar beraya 1 buah rumah lg…sepatutnya ade 2/3 lg…tp sbb rumahnya kelihatan kosong x berpenghuni..so then trus balik ke Jb semula…smpai je ke JB sudah lebih kurang jam 2ptg..dan masing2 kelaparan lah kan…apalg..menu paling pantas adelah pizza delivery trus ke rumah…thanks pizza hut sbb memberikan perkhidmatan trus ke pintu rumah anda biarpun time raya kan…hahahha…so kami semua mkn2 smbil bersiap2 pula untuk bertolak ke Melaka…hah mmg dah jd lumrah raya lah nih kami ke selatan turun naik highway….sib baik minyak dah turun rege kan..hehehe..kali nih ke rumah Nek Wan Milah plak (adik nekwan)...so smpai disini sudah mlm kaedahnya..so acara yg dpt dilakukan hanya bersembang2 bersama2 smpai ke pg…ekekke

Day 3 Raya
Kami di Melaka, berjalan beraya ke rumah Pak Man (adik Nekwan)…untuk mkn tengah hari…then continue ke rumah sdara sebelah nek wan area melaka jgk…mlm nya kami ke rumah Yanti (my future SIL..insyaallah next yr)… mmg full of xtvt beraya lah katakan..so balik umah untuk tukar baju mandi manda & tido…bebudak kecit lah mmg paling seronok…nak plak as 2El’s nih dah mcm sronok plak mama tgk sbb dah besar kan…so enjoy le…jln sana sini…& mmg diorg happy kemain laaa sbb dpt lepas sana sini main dekat laman rumah yg luas kan….
Mlm nya selepas 2El’s tido mama and abie kuar ke Melaka town lepak2 smbil menikmati suasana indah mlm bandar melaka…ekekek bkn kami berdua aje..tp bersama my frens yg dtg dr KL jgk…

Day 4 Raya
Kami bersiap2 untuk bertolak balik JB semula…so berjalan raya ke rumah PakZul and Cik Da (pakcik & makcik abie’s)…smpai ke mlm hari..huhuu kalo ikutkan bdn mmg sgt penat..tp bila pkkan kemeriahan nya hilang rasa penat…

Day 5 Raya
Nothing much to do and no where to go, hujan lebat pula tu... Kami habiskan masa dirumah…sbbnya nya as earlier plan nak jln beraya umah kwn2 abie…tp last minute masing2 kene ke umah sdara mara dulu…so kami pun meghabiskan masa dirumah aje lah…memandangkan cuaca pun hujan sepanjang hari kan…so bleh le mama sattlekan kain baju yg berlonggok duk dlm plastik je kan…hehhe!
Disamping itu sibuk membuat persiapan untuk menjamu jiran2 and kenkawan skolah abie’s yg akan dtg beraya mlm nnti…hehhe x sangka jgk sbbnya mama smpat le menjamu “mee udang” instead kuih muih, set menu raya-lontong,ketupat, untuk tetamu yg hadir..alhamdulillah…

Day 6 Raya
As for today…kitorng dah bersiap le kemas-kemas barang yang patut sbbnya akan pulang ke KL semula…as for abie pg2 lg dah anto kete untuk full service sbb dah jln jauh turun naik patah balik sume kan..so untuk memastikan kete dlm kead baik haruslah dihantar service semula…ekekke
Tp kami jgk smpat beraya dulu ke rumah jiran terdekat a.k.a my biras nye rumah le…heheh so kira bersarapan pg and mkn tgh hari skali kat sini…
So my BIL & SIL pun ade yg dah bertolak pg nih…

As for us kami bertolak balik ke KL belah petang…so kami smpai ke KL jam 9 mlm…Alhamdulillah perjalanan berjalan dengan lancar…
so itulah ceritera hari raya kami….

On the other note : Wekend nih kami sibuk untuk beraya bersama sdara mara blah mama plak di KL...



Wednesday, 24-Sep-2008 01:20 Email | Share | | Bookmark
Salam Aidilfitri..

salam aidilfitri
ps: gambar tidak mengikut tema..sbb dis is the latest pict we ols sekeluarga..insyaallah akan diabadikan pada hari raya nanti..

Dikesempatan ini Kami sekeluarga ingin mengucapkan selamat hari raya pada semua kenalan baik jauh atau dekat serta di alam cyber ini dan seluruh umat Islam yang bakal menyambut lebaran yang mulia ini.

Pohon di Maafkan segala kesilapan serta di halalkan makan dan minum,sekiranya ada terlanjur kata, terkasar bahasa atau tingkah laku yang kurang menyenangkan termasuk jika ada perbuatan yang disedari atau tidak disedari yang telah mengguris hati..

Semoga hari yang mulia ini kita raikan dengan penuh keriangan dan kebahagian dan Pohon dipermudahkan segala halangan dan dijauhkan dari segala kemungkinan..
Semoga di Hari Raya Idul Fitri ini akan membawa kebahagiaan kepada anda & keluarga, dilimpahkan rezeki yang meluas dan bertambah ketaqwaan iman terhadap Allah SWT.

Bagi yang pulang ke kampung, Selamat pulang ke kampung halaman dan menemui keluarga tercinta…


Updated : Alhamdulillah segala persiapan telah selesai...meriah le raya 2 El's this year... Untuk yg bertanya,kami sekeluarga akan beraya di JB pada thn ini (abie's family)...insyaallah akan bertolak pulang pada 29 sept smpai 7 oct ... inilah thn pertama kami pulang beraya awal dan bermlm raya di JB berbanding thn sblm berada di KL...sure meriah kan...sbb the kiddos bole bermain bunga apiiii kan...
x sabar nye nak balik...hohoho balik kampung..hoohooo balik raya! yeayyyyy!


Wednesday, 10-Sep-2008 07:29 Email | Share | | Bookmark
2 El's lil updated

sama je 2 bradik nih!
 
 
again...mama xtau nak strt dr mana..tp just nak share citer psl 2 El's bln2 posa nih...


Inilah dia si budak kecik yg mama rasa bole thn gak "ligat" dier...tuh tgk dahi dah bertanda....auchhhhh! tau psl apa...tuh dier tersembam jatuh ataih lantai sbb duk ralit berjoget2 ngn sis lyssa dier...x pdn kecit kan...nak plak bdn x bape nak stable lg kan...tuh yg lari balancing then tersembam...siann manja mama nih..& skang nih dah pandai tunjuk which part yg sakit & merengek tunjuk kat kita...so cute kalo tgk dier buat muke..hehehhe! ...hopefully kesan lebam tuh akan hilang....


As usual sis lyssa, always be the cheekier lah kan...smpaikan skang nih duk hari2 bilang...nape mama dah lama x captured her faces & action?! ekkeke sbbnya mama agak mls nak pgg camie lately nih...apsal ntah...mybe not in gud mood kut...sbb mcm2 benda dlm pala nih nak kene sattlekan...huhuhuuh so nih mama capt her faces utk cukupkan syarat je...

On the other note, dah cukup 10 hari dah kita berpuasa termasuk hari ni kan.....and another weekend is coming again....agaknya mesti ramai yang pi shopping weekend ni ya.....as for 2El's, mama dah siap2 awal lg prepare for they ols...yg tinggal lg baju kurung utk pg raya yang masih blum potong pun kain nya..ekekke insyaallah mama plan nak sattlekan all sesi potong memotong kain this weekend...so nnti dah bole strt jahit sket2....hehehe!

Have a good weekend ya, people.....


Friday, 29-Aug-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
MERDEKA!!


**pict taken during full rehearsal in front of mama's off this morning!
ps : will upload more pict later k!
This Merdeka season, have an enjoyable holiday! and Salam Ramadhan to all of u....




[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net